Saturday, June 13, 2015

Rinjani 3.0: Part 1, Perjalanan sebuah hikmah

Mukadimah:

Aku ada semangat sikit untuk mula menulis log Trip Rinjani 2015 Chakcibor ni sebab melihatkan blog Chief Trip, En Edruce. Walaupun belum tamat kisahnya En Edruce, sekurang-kurangnya dia sudah memulakan. theedruce.blogspot.com 

 Dan kali ini, aku perlu mulakan juga. Walaupun menulis log ni sebenarnya sangatlah penat, sebab kena disulamkan dengan pengalaman peribadi yang meliputi hal-hal pengalaman fizikal seperti kekejangan ketika mendaki, pengalaman emosi seperti menikmati keindahan dengan tenang mahupun kemarahan kerana urusan-urusan semasa mendaki, mahupun pengalaman spiritual yang tentunya ada. Kita lakukan apa sahaja, tidak dapat lari dari kepercayaan spiritual kita. #faith

Untuk rekod ini adalah kali ketiga aku menjejakkan kaki ke Puncak Gunung Rinjani. Sebab itu ianya dinamakan 3.0. 

Kata-kata mutiara:
"Hiduplah memberi sebanyak-banyaknya, bukan mengambil sebanyak-banyaknya - andrea hirata, laskar pelangi"

Ini pengalaman aku yang kedua travel untuk hiking dengan adik aku nombor tiga, Ahmad Faiz. Kali pertama adalah tahun lalu di Semeru, Surabaya. Kali ini untuk ke Rinjani , Lombok, kami ambil kapal terbang dari Senai International Airport, Johor. Sebenarnya aku dah plan tak nak pergi trip ni sebab nak simpan cuti dan bajet untuk join Mount Rinjani Ultra bulan Augustus 2015 nanti. Malangnya disebabkan overtraining dan mengidap penyakit planta fasciitis, terpaksa lah lupakan impian tersebut dan bermulalah perjalanan aku, bersama Chakcibor Adv Team (CAT) yang seperti biasa menggunakan khidmat Karat Adventure sebagai guide.

(Bulan Ramadhan ini inshaAllah akan menulis mengenai Karat Adventure)

Kebetulan, banyak peristiwa yang mengundang (bukan mengandung) pihak CAT terutama apabila Penasihat dan pengasas CAT, En Asmeran Ahmad dan isteri, Kak Hazliana@Yana tak dapat sertai. Pelbagai rintangan dihadapi terutama Chief kita yang telah menguruskan perancangan trip ini selama setahun lamanya. Plan untuk trip ini sebenarnya dibuat lepas selesai Trip Gunung Semeru tahun lalu. Malah keputusan untuk ke Rinjani ini dibuat semasa kami baru sahaja turun dari puncak Semeru, di Kalimati.

Aku memang berhajat untuk repeat Rinjani kerana, kali pertama pergi dengan CAT, kami tidak berpeluang ke Danau Segera Anak kerana mengambil kira faktor teman-teman seperjuangan yang dikhuatiri tidak dapat menghabiskan perjalanan yang panjang. 

(Bab ini, kalau rajin akan diungkapkan pada posting akan datang)

Jadi aku memasang niat untuk ke Rinjani lagi. Kebetulan tahun lalu, aku mendapat tawaran kerja . Aku congak sekiranya aku confirm dapat kerja ni, maka peluang untuk aku mendaki keluar negara agak terbantut, bermakna tiada peluang untuk ke Rinjani tahun depan sama ada MRU atau pun dengan CAT. Jadi aku buat keputusan untuk join trip yang ditawarkan oleh Karat bersama dengan Kelab Sukan SIRIM, sebelum terima masuk tawaran kerja ini. Tetapi aku perlu pulang awal. Bimbang kena masuk kerja pada hari selepas pulang tu. Jadi aku dapat juga sertai trip Rinjani tersebut tetapi dengan arrangement ULTRALITE, 3 hari 2 malam. Kurang satu malam daripada normal trip. Uncle Karat cadangkan, aku boleh buat ultralite bersama tiga orang peserta SIRIM yang juga perlu balik awal. 

(Yang ini pun lagi satu bab, Kalau ada kesempatan nanti akan dicoretkan. Memang happening trip ULTRALITE Rinjani 2014 ni)

Bab kerja tu pula? Bila pulang , kerja yang dimaksudkan masih belum diperoleh kerana syarikat tersebut masih dalam proses re-structuring. Jadi kalau aku tak buat Ultralite pun tak mengapa. Tapi, barang diingat, apa sahaja yang belaku dan wujud di dunia ini tidak ada yang sia-sia. Semuanya pasti ada hikmah. #yakin

Jadi aku ambil keputusan untuk mengikuti trip ini bukan sahaja kerana tidak dapat join MRU, tetapi mengambil kira adik aku dan rakan-rakan yang aku ajak seperti Zahri dan Sufyan Hazim akan turut bersama dan banyak persediaan telah dibuat oleh mereka. Ditambah pula dengan Tuan Penasihat yang tidak dapat ikut, aku fikir tiada salahnya aku turut kali ini. Sekurang-kurangnya dapat aku eratkan sillaturrahim dengan kawan-kawan dan adik sendiri. Dan tidak rugi, aku yakin. Kerana ianya.. Rinjani..



So, ke Rinjani lagi aku untuk kali ini.  Mungkinkah yang kali terakhir? Atau hanya sebuah permulaan?





Bersambung....




Behind the shadow, there is love.

It has been a while since my last posting. How do I feel? Quite a waste. A lot to write, so much to express but it stuck in my mind, or between the mind and the heart. After  all, I am glad and grateful that I am writing again. Despite I know how hard to start. Since I work with a media agency now, I was always encouraged to write. Because I was told, when you write you will need to read. And by reading you will gain knowledge. Thanks for reading my story, though my English will be irritating.

Shall I start? Ok.

I shall start with this story. There is one lady who I love so much. But I know it is not only me who love her. There are a lot. Millions perhaps. I don't like because I have to share this love. No one like to share it duh?

But there is nothing i can do. She is married some more. This year is her 59th anniversary. She is, I believe love her husband so much and being a great wife to the husband for all those years. Being with the husband during his smiles and tears. She is the back bone, of YABhg. Tun Dr. Mahathir bin Mohamad, the most beloved 4th Prime Minister of Malaysians.



Back in Dec 2012 (which also the year of screening of Teater Tun Siti Hasmah), I had this picture snapped. This is the picture will  always be in my memory. Although I might have other photos with her in future (heee).

Why is this picture so significant?

It's look like a normal picture isn't it? Nothing unusual? Let me tell you this. What I understand, protocol-wise you cannot stand behind her (because as VIP) that close. The ADC (aide-de-camp) will not allow this to happen. Usually.. I think. Because that is what I usually see how the body guard protect their protectee. Ironically, this photo if I am not mistaken, was taken by this beloved lady's ADC using my phone.

What is this picture all about?

My phone is a 2.0 MP phone-camera. So this is the best I could enhanced. This is at Perdana Leadership Foundation, Putrajaya. An evening when they just finished an event I cant recall. But this evening.... It was.. raining...

Tun Siti would like to seat outside for a while, meeting the guests before they leave the venue. And she was sat on that chair. And then, it rains. The chair was placed in the position where Tun Siti got some splash from the rain. And I decided to stand behind her. So that this lady will not get wet because of it. I just feeling wanted to cry whenever I remember this moments.

She, who has being loyal to the husband and sacrifices so much for my country, I had this one chance just to protect her from the rain. I shaded a great lady of a statesman' wife, so she will not get wet and fell sick. I am proud, grateful and thankful to Allah The Almighty for this chance. Could be once in a lifetime.

It is very a short moments, about 15-20 minutes but that was one of the most beautiful moments in my life. I never did that kind of things to any woman, nor any guys before. She was the first one. Under the rain. I don't know what drove me to do that. It just happened. Just stand behind some one and stays, just to protect her.

Btw, when Tun Siti about to leave the seat, she realised some one was standing behind her and she shocked. Then the body guard told her, "dia berdiri belakang Tun tak nak bagi Tun kena hujan". And Tun Siti said , " Oh ya? Terima kasih..". Very soft spoken with motherly face - I can feel the sincerity and the pure heart of her just by saying those two words. I was so touched. Really......touched.

How can she , as a wife to a statesman saying thank you for a very little things done by a nobody citizen? She had contributed a lot and still doing it and I just gave her some shade for 20 minutes and , do I deserve to be thanked?

Thank you Allah...

I am not keen to share this kind of story but what happened recently has recalled this memory. Thus, I share. So that, I can always remember how He, My Lord always works in mysterious ways, answering His slaves' voices. I am yet to find the answer but I will always keep having faith that I will not be misguided nor go astray as long as, He shades me with His love.



the sign




"I can run but I can't hide,
It's because..
I am living in the shadow of love"